Gardinuttrykk

WAVE: Et system for glidere, der gardinene bues, selv når de er trukket for. Det gir et minimalistisk uttrykk. Blir brukt når gardin monteres på skinne i tak.

BLACKOUT: Er en tekstil som oftest har en laminert bakside som mørklegger. Den kan brukes både som lift og rullgardin, eller som dekorative gardiner. Godt egnet til f.eks. soverom.

DIMOUT: Er en tekstil som har en sort tråd innvevd, noe som gjør at tekstilet får en lys dempende effekt. Veldig mange dimout-tekstiler har også flammehemmende egenskaper.

FALL: Er bunn avslutningen på et gardin, som ofte er sydd dobbel.

FINGERKROKER: Gardiner med rynker har et gardinbånd sydd bak på gardinen. I dette båndet trer du i fingerkroker. 2-fingerkrok gir en rynke og 4-fingerkrok gir tre rynker. Størrelsen på rynkene bestemmer du når du trer i fingerkroken. For større rynker hopper du over én eller flere hemper på gardin båndet. Snu den siste fingerkroken opp ned for ekstra effekt.

FÒRET GARDIN: Gardiner med fòr henger pent og beskytter gardinet mot sterk sollys og falming.
Beskytter også mot trekkfulle vindu.

GARDIN MED PÅSYDDE GLIDERE: En enkel og ukomplisert måte å få et pent gardinoppheng. Sy på båndet med påsydde glidere på gardinens overkant. Deretter trer du glideren i en gardinskinnen. Veldig fint til gardin i båter eller campingvogner.

GARDIN MED PÅSYDD RING: Benytt en sterkere sytråd og synål. I fallen i overkant sys ringene direkte på stoffet, og siden tres ringene på gardinstangen. Stort sett skal ringene ha samme form og farge som stangen. Det finnes firkantet ringer og stenger, men skal du trekke for hver dag er det best med runde for å unngå bråk eller riper i stangen. Ringer kan også klemmes på med klyper eller festes med magnet.

GARDINSTENGER: Finnes i mange varianter. Dette vill variere fra de forskjellige leverandørene. Stengers diameter er fra 16mm opp til 63mm. Det mest brukt er 19mm og 28mm. Les mer.

GLIDER: Er den delen som settes i skinnen for å feste gardinkrokene i.

MALJER: Gardin med maljer har fastklemte ringer øverst på gardinen. Du trer enkelt gardinstangen gjennom maljene og gardinen får et pent uttrykk.

POSSEMENT: Bårder, snorer og dusker som er festet gardiner og tie-backs som pynt.

RYNKEBÅND: Rynkebånd er et påsydd bånd som med din hjelp skaper små, tette rynker. Du former rynkene ved å dra i snorene. Velger du et bredere rynkebånd blir rynkene mer fremtredende enn med et smalere.

STORES(Voile): Florlette og transparent gardiner som henger bak de vanlige sidegardinene.
De er myke og har god draperingsevne.

TIE-BACK: Bånd som samler gardinene til én side, ofte i en løkke men også ved hjelp av magnet. De festes gjerne til kroker i veggen. Designmessig kan den være prikken over i-en. Tie-back finnes i mange materialer og varianter, blant annet i skinn.